Historie
headernew2.jpg headernew2_3.jpg header_heren1_2.jpg

Historie

Korte historie van Hockeyclub Alkemade

18 december 1981 is Hockeyclub Alkemade opgericht door enthousiastelingen die het een groot gemis vonden dat er geen hockeyclub was in Roelofarendsveen en omliggende dorpen. Deze 6 dorpen vormden toen samen de gemeente Alkemade, vandaar de naam. Sinds 1 januari 2009 is de gemeente gefuseerd met Jacobswoude en heet nu Kaag en Braassem.

Dat de nieuwe vereniging in een behoefte voorzag was al snel duidelijk, want het aantal leden groeide gestaag tot ca 145. Er werd gespeeld op een goed onderhouden grasmat op het Hertogspark in Rijpwetering. Toch ontstond met name door het ontbreken van een kunstgrasveld omstreeks 1990 een grote leegloop. Vooral jeugdspelers verdwenen naar omliggende verenigingen, senioren stopten met hockey. Hierdoor moest het ene na het andere team opgeheven worden. De vereniging was nagenoeg ter ziele. Wat uiteindelijk restte was een dames en een heren veteranenteam waarmee het ledenaantal was gereduceerd tot ca. 25.

Een paar jaar is er op deze manier wat door gespeeld en denk nu vooral niet dat het niet erg gezellig was. Deze groep mensen heeft in die tijd een hele hechte band met elkaar gekregen. Maar uiteindelijk was toch de keuze de schouders er onder en doorgaan of de club opheffen. Een nieuw bestuur - o.a. vanuit deze harde kern - trad aan, waarna met veel enthousiasme weer aan de heropbouw van de vereniging is begonnen. Langzamerhand, mede dankzij het "ronselen" op het schoolplein van de basisscholen, kwam er rond 1996 weer een nieuwe generatie jeugd regelmatig naar het veld om wat te trainen en na verloop van tijd kon het eerste jeugdteam weer voor de competitie worden ingeschreven. Dat was het moment waarop we er weer echt vertrouwen in kregen en we keihard aan de slag gegaan zijn om een kunstgrasveld te realiseren. Na een paar jaar hard lobbyen en werken was het zover dat in het jaar 2000 een nieuw kunstgrasveld en een oefenveld op E-formaat aangelegd werd. Al snel merkten we dat, zoals we gehoopt hadden, de toestroom van nieuwe leden enorm was en dit nog eens versneld werd toen we in 2001 begonnen met de bouw van een prachtig nieuw clubhuis.

In de zomer van 2009 is er weer hard gewerkt op het Hertogspark. Twee compleet nieuwe kunstgrasvelden, één semi-waterveld met beregening en één zand-ingestrooid, zijn aangelegd. Bovendien is het clubhuis uitgebreid met twee nieuwe kleedkamers en zijn nieuwe ingangen en meer opbergruimte gecreëerd. Het terras is zo ingericht dat het bij grote bijeenkomsten ook inzetbaar is. Dit komt bijvoorbeeld heel goed van pas bij de jaarlijks zeer druk bezochte hockeyevenementen zoals het Vriendentoernooi, Rabojeugdhockeytoernooi en de Jongste Jeugddag. In 2017 werd met hulp van vrijwilligers en sponsoren een speeltuin gerealiseerd, vlakbij de velden. . Deze is zeer populair bij de jongere zusjes en broertjes van de jeugdleden.

In seizoen 2018-2019 spelen op zondag een Heren en 2 Dames teams. Op zaterdag spelen twee mA teams , twee mB teams, een jA team, een mC team en een mD team. In de vroege ochtend op zaterdag spelen de jongste jeugd teams ( E en F). Er is enorm veel enthousiasme onder de jeugd en de vrijwilligers, die dit alles mogelijk maken.

Op verzoek bieden we Funkey aan bv tijdens de Koningsspelen. Funkey is een uitdagend spelprogramma dat is ontwikkeld door de KNHB, voor kinderen van 4 tot 6 jaar. .

 

Op donderdagavond trainen ouders en veteranen in de groep trimhockey. Zo hebben wij een sportaanbod voor mensen van alle leeftijden. Van kleuters tot trimhockeyers van 60+. Er is geen wachtlijst. Sterker nog. We hebben sterke behoefte aan extra leden in alle leeftijdsklassen. Wilt u overstappen van een andere sport naar hockey of bent u nieuw in Kaag en Braassem en heeft u belangstelling voor of ervaring in hockey, neem dan contact met de enige echte unieke hockeyclub van Kaag en Braassem. Wij ontvangen u hartelijk!

Els van der Salm voorzitter van Hockeyclub Alkemade