Historie 

Korte historie van Hockeyclub Alkemade

18 december 1981 is Hockeyclub Alkemade opgericht door enthousiastelingen die het een groot gemis vonden dat er geen hockeyclub was in Roelofarendsveen en omliggende dorpen. Deze 6 dorpen vormden toen samen de gemeente Alkemade, vandaar de naam. Sinds 1 januari 2009 is de gemeente gefuseerd met Jacobswoude en heet nu Kaag en Braassem.

Dat de nieuwe vereniging in een behoefte voorzag was al snel duidelijk, want het aantal leden groeide gestaag tot ca 145. Er werd gespeeld op een goed onderhouden grasmat op het Hertogspark in Rijpwetering. Toch ontstond met name door het ontbreken van een kunstgrasveld omstreeks 1990 een grote leegloop. Vooral jeugdspelers verdwenen naar omliggende verenigingen, senioren stopten met hockey. Hierdoor moest het ene na het andere team opgeheven worden. De vereniging was nagenoeg ter ziele. Wat uiteindelijk restte was een dames en een heren veteranenteam waarmee het ledenaantal was gereduceerd tot ca. 25.

Een paar jaar is er op deze manier wat door gespeeld en denk nu vooral niet dat het niet erg gezellig was. Deze groep mensen heeft in die tijd een hele hechte band met elkaar gekregen. Maar uiteindelijk was toch de keuze de schouders er onder en doorgaan of de club opheffen. Een nieuw bestuur - o.a. vanuit deze harde kern - trad aan, waarna met veel enthousiasme weer aan de heropbouw van de vereniging is begonnen. Langzamerhand, mede dankzij het "ronselen" op het schoolplein van de basisscholen, kwam er rond 1996 weer een nieuwe generatie jeugd regelmatig naar het veld om wat te trainen en na verloop van tijd kon het eerste jeugdteam weer voor de competitie worden ingeschreven. Dat was het moment waarop we er weer echt vertrouwen in kregen en we keihard aan de slag gegaan zijn om een kunstgrasveld te realiseren. Na een paar jaar hard lobbyen en werken was het zover dat in het jaar 2000 een nieuw kunstgrasveld en een oefenveld op E-formaat aangelegd werd. Al snel merkten we dat, zoals we gehoopt hadden, de toestroom van nieuwe leden enorm was en dit nog eens versneld werd toen we in 2001 begonnen met de bouw van een prachtig nieuw clubhuis. Inmiddels hebben we nu, aan het eind van seizoen 2013-2014, ongeveer 290 leden. Het leuke is dat de sfeer op en rond het veld en clubhuis nog steeds hetzelfde is als toen we nog maar 25 leden hadden, heerlijk ontspannen zonder koude drukte.

In de zomer van 2009 is er weer hard gewerkt op het Hertogspark. Twee compleet nieuwe kunstgrasvelden, één semi-waterveld met beregening en één zand-ingestrooid, zijn aangelegd. Bovendien is het clubhuis uitgebreid met twee nieuwe kleedkamers en zijn nieuwe ingangen en meer opbergruimte gecreëerd. Het terras is zo ingericht dat het bij grote bijeenkomsten ook inzetbaar is.

In 2013 zijn we begonnen met het aanbieden van Funkey, een uitdagend spelprogramma dat is ontwikkeld door de KNHB, voor kinderen van 4 tot 6 jaar. Zo hebben wij een sportaanbod voor mensen van alle leeftijden. Van kleuters tot trimhockeyers van 60+

In het het seizoen 2017-2018 spelen op zondag een Heren en 2 Dames teams. Op zaterdag spelen twee mA teams waarvan het 1ste in de eerste klasse, twee mB teams, een jB team, twee mC teams en 1 mD team. In de vroege ochtend spelen de 4 jongste jeugd teams ( E en F). Er is enorm veel enthousiasme onder de jeugd en de vrijwilligers, die dit alles mogelijk maken. Wel wordt uitgekeken naar iemand die het voorzitterschap op zich kan en wil nemen en naar versterking in enkele commissies.

Els van der Salm voorzitter ad interim van Hockeyclub Alkemade

 
Hoofdsponsor
Sponsoren
SponsorKliks
SponsorKliks, gratis sponsoren!
Meer informatie >>